Методичні рекомендації щодо проведення Всеукраїнського конкурсу «Джерело творчості»

Методичні рекомендації щодо проведення Всеукраїнського конкурсу «Джерело творчості»

Надсилаємо лист Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України від 30.10.2017 р. № 21.1/10-2370 «Про методичні рекомендації щодо проведення Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у 2018 році»


Всеукраїнський конкурс майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Методист – 2018» (далі – Всеукраїнський конкурс) проводиться відповідно до Положення про Всеукраїнський конкурс майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 09 червня 2005 р. № 350, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 23 червня 2005 р. за № 697/10959, та наказу Міністерства освіти і науки України від 09 жовтня 2017 р. № 11357 «Про проведення Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Методист - 2018». У 2018 році Всеукраїнський конкурс відбудеться за військовопатріотичним, дослідницько-експериментальним, еколого-натуралістичним, науково-технічним, туристсько-краєзнавчим, фізкультурно-спортивним та художньо-естетичним напрямами позашкільної освіти. Рекомендуємо до конкурсної програми 1-го та 2-го етапів Всеукраїнського конкурсу включити завдання, які допоможуть учасникам продемонструвати власний досвід та досягнення в роботі, найбільш оптимальні методики, форми, методи, моделі організації науково-методичної роботи за напрямами позашкільної освіти. Це можуть бути презентації досвіду роботи, виступи у категоріях: «Я – дослідник», «Я – вихователь», «Я – творча особистість», «Я – громадський діяч», «Я – методист», «Я – наставник» тощо. Обов’язковим елементом конкурсних випробувань має бути практична презентація науково-методичних технологій, під час яких методист має розкрити рівень своєї фахової майстерності, продемонструвати вміння із застосування інноваційних технологій щодо запровадження відповідної наукової-методичної інформації в практику роботи керівників гуртків; сучасні прийоми організації методичної роботи (в тому числі, під час дослідно-експериментальної); шляхи здійснення науково-методичного супроводу професійного розвитку педагогів в умовах закладу позашкільної освіти. Пропонуємо при оцінюванні презентації досвіду роботи враховувати такі критерії: актуальність; інноваційні підходи до організації методичної роботи;
системність роботи (формування професійно-педагогічної культури педагогів, удосконалення їхньої професійної компетентності; методичне керівництво виховною, освітньою діяльністю колективу закладу позашкільної освіти; забезпечення умов для ефективного педагогічного та корекційного процесу, фізичного та психічного розвитку дітей; організація роботи методичного кабінету; розробка та впровадження програмно-методичної бази закладу позашкільної освіти; наукова координація, організація співробітництва з галузевими науковими установами та закладами вищої освіти України, з навчальними закладами, науковими установами інших країн для підвищення ефективності науково-методичного забезпечення; продукування нових педагогічних ідей та технологій, пропаганда просвітницької діяльності закладу позашкільної освіти у засобах масової інформації); практична значущість та впровадження досвіду конкурсанта; наявність науково-методичних розробок; участь у фахових конкурсах, семінарах, конференціях, форумах, фестивалях, які підтверджуються відповідними документами (грамотами, дипломами, сертифікатами, інше (вказати). Примітка: досвід роботи оцінюється за останні 5 років!

Науково-методичні розробки конкурсанта, які ілюструють основні форми науково-методичного забезпечення позашкільної освіти в умовах конкретного позашкільного закладу, та реалізуються учасником конкурсу в повсякденній діяльності. Це можуть бути навчальні програми, підручники, навчальні (навчально-наочні, навчально-методичні) посібники, методичні рекомендації, хрестоматії, практикуми тощо. При оцінюванні науково-методичних розробок членами журі має бути враховано відповідність змісту розробки навчальній програмі з відповідного напряму позашкільної освіти; чіткість структурування навчального матеріалу; наукову коректність змісту, повноту розкриття основних положень, використання сучасної загальноприйнятої термінології; практичну спрямованість навчального матеріалу, зв’язок його з життям; системність, доступність представленого матеріалу; врахування компетентнісного, діяльнісного та особистісно-зорієнтованого підходів до освітнього процесу; українознавче наповнення змісту; дидактичну доцільність системи завдань, поданих у науково-методичній розробці; можливості науково-методичної розробки для здійснення педагогами/вихованцями (учнями і слухачами) самостійної освітньої діяльності; логіку розміщення та використання ілюстративного матеріалу як самостійного або додаткового джерела інформації.
Розробка методичної технології. Актуальність теми, зв’язок із життям вихованців (учнів і слухачів), закладу позашкільної освіти; сукупність цілей, змісту, методів і засобів для досягнення планованих результатів; оптимальність обраної форми проведення, цілісність елементів заходу, логічність його побудови.
Згідно з пунктом 2 підпункту 2.1. Положення про Всеукраїнський конкурс 3-й етап Конкурсу буде проводиться у 2 тури: заочний (у березні-квітні 2018 року) та очний (у травні-червні 2018 року). Тому, для участі у 3-му етапі (заочний тур) Всеукраїнського конкурсу кожна область представляє по одному претенденту з оголошених напрямів позашкільної освіти, які стали переможцями 2-го етапу Всеукраїнського конкурсу, а саме: «Методист військово-патріотичного напряму позашкільної освіти», «Методист дослідницько-експериментального напряму позашкільної освіти», «Методист еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти», «Методист науково-технічного напряму позашкільної освіти» «Методист туристсько-краєзнавчого напряму позашкільної освіти (спортивно-туристський та туристсько-краєзнавчі профілі)», «Методист фізкультурно-спортивного напряму позашкільної освіти», «Методист художньо-естетичного напряму позашкільної освіти».

На участь в І турі 3-го етапу учасник конкурсу має представити власний досвід роботи у вигляді електронного портфоліо та розмістити його на інтернетресурсі. Рекомендуємо для цього використовувати сервіси Google, а саме Google диск (додаток 3). Електронне портфоліо має містити такі обов’язкові розділи: 1. Загальні відомості про учасника, характеристика його професійної педагогічної діяльності, фото (портрет, напрям позашкільної освіти). Рекомендований формат збереження фотографій - jpeg.
2. Анотація досвіду (тема, адреса досвіду, роки вивчення, форма узагальнення; обґрунтування актуальності та визначення суті досвіду, зазначення теоретичної бази, новизни, провідної ідеї досвіду; короткий опис технології досвіду; педагогічні умови для реалізації; результативність досвіду; шляхи розповсюдження в системі позашкільної освіти).
3. Оптимальний обсяг – 3 сторінки. Технічні вимоги до оформлення: комп’ютерний набір: шрифт 14, Times New Roman, через 1 інтервал, з одного боку білого паперу формату А 4. Поля: ліве – 3 см, праве – 1 см, верхнє – 2 см, нижнє – 2 см.
4. Відомості про результативність методичної діяльності (увага! За останні 5 років) з додатковими матеріалами (грамотами, дипломами, сертифікатами, відгуками про роботу, скан-публікаціями у засобах масової інформації тощо).
5. Розробки методичних технологій з повним дидактичним забезпеченням. Це можуть бути цільові семінари; педагогічні читання; наради; методоб’єднання; тренінги; засідання творчих або ініціативних груп;
школи майстерності досвіду, молодого педагога тощо. (Мінімальна кількість розробок – 2).
6. Відеозаписи науково-методичних технологій (до 30 хвилин). Примітка: відеозаписи мають відрізнятися від представлених розробок за змістом та формою.
7. Список друкованих праць, публікації в мережі Інтернет (із зазначенням інтернет-ресурсу) та скан-копії статей (до 5-ти). Для здійснення координації підготовки та проведення Всеукраїнського конкурсу просимо надіслати на адресу Інституту модернізації змісту освіти (03035, Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 36, відділ наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи): до 1 грудня 2017 року - відомості про відповідального за проведення ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу, вказавши прізвище, ім’я, по батькові (повністю), посаду, номер мобільного телефону, адресу електронної пошти; до 23 лютого 2017 року - заявку на участь у І турі 3-го етапу Всеукраїнського конкурсу за підписом начальника обласного департаменту (управління) освіти і науки за формою (додатком 2).

Увага! Заявки, що надійдуть після вищезазначеної дати, розглядатися не будуть. Наголошуємо, що у заявці обов’язково має бути посилання на веб-сайт позашкільного навчального закладу або іншого інтернет-ресурсу, де розміщено електронне портфоліо учасника ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу. Про строки та умови проведення ІІ туру (очного) 3-го етапу Всеукраїнського конкурсу переможцям І туру (заочного) буде повідомлено додатково. Контактна особа: завідувач сектору змісту позашкільної освіти та гурткової роботи Дейдиш Лариса Анатоліївна, (096) 496-03-98, (044) 248-24-68.

Заявка на участь у І турі 3-го етапу Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Методист - 2018»

1. ОБЛАСТЬ

2. Напрям позашкільної освіти — військово-патріотичний; — дослідницькоекспериментальний; — еколого-натуралістичний; — науково-технічний; — туристсько-краєзнавчий (спортивно-туристський та туристсько-краєзнавчі профілі); — фізкультурно-спортивний; — художньо-естетичний
3. Прізвище, ім’я, по батькові учасника Конкурсу

4. Посада

5. Освіта

6. Стаж педагогічної роботи

7. Стаж роботи на посаді

8. Повна назва закладу (відповідно до статуту закладу)

9. Адреса закладу (повна), телефон, електронна пошта

10. Посилання на веб-сайт, де розміщено портфоліо учасника конкурсу
11. Номер мобільного телефону

12. Е-mail: 13. Державні нагороди, відомчі та регіональні відзнаки, наукові, педагогічні, спортивні звання.
Даю згоду на внесення інформації в базу даних та публікацію матеріалів у періодичних та інших освітніх виданнях з можливим редагуванням Підпис учасника

Дата
Начальник обласного департаменту (управління) освіти і науки ______________________________

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.